Home » , , » Direksiyon başında ele telefon almak kadar tehlikeli

Direksiyon başında ele telefon almak kadar tehlikeli

Direksiyon başında cep telefonu ile konuşurken kulaklık kullanmanın hata yapmayı artırdığı ortaya çıktı. Araştırmada kulaklık kullananların en sık yaptığı hatanın hız ve ani şerit değişimi olduğu kaydedildi.


Direksiyon başında cep telefonu ile konuşmanın tehlikeli olduğu çeşitli araştırmalar tarafından ortaya konulmuştu. Bu tehlikenin farkında olan insanların eller serbest şekilde veya kulaklıkla cep telefonlarıyla konuşmaya yöneldiği, ancak bunun da diğeri kadar olduğu belirtildi. Uzmanlar kulaklık kullanmanın telefonu kulağında elle tutmak kadar riskli olduğunu söylüyor.

Kanada'da yapılan bir araştırmada konuşma kiti kullanan sürücülerin potansiyel olarak daha riskli hareket yapmaya eğilimli oldukları ortaya çıktı. Uzmanlar bu kitleri kullanan sürücülerin en sık yaptığı hatanın hızla şerit değiştirmek olduğunu belirtti.

Cep telefonu konuşma kitlerinin satışının hızla arttığına dikkat çeken uzmanlar eller telefondayken direksiyon başında konuşmaya getirilen kısıtlamaların kitlere de getirilmesini talep etti.

Hands-free aletleri kullanmanın telefonu kulağına tutarak kullanmaktan daha az hata yaptırdığı düşünülüyordu. Ama yeni çalışma aletleri kullanan sürücülerin kavşakta geçmek, yasal hızı aşmak ve şerit değiştirirken hata yapmak gibi riskli hareketleri telefon kullanmayanlara göre daha fazla yaptığı açığa çıktı.

Alberta Üniversitesi'nden Prof. Yagesh Bhambhani başkanlığında yapılan araştırmada hataların artmasının sebebinin kalp atış hızı ve beyin aktivitesiyle ilgili olduğu belirtildi. 26 sürücü üzerinde yapılan araştırmada hands-free kitlerle konuşan sürücülerin beyin aktivitesinin herhangi bir telefonda konuşmayan sürücülere göre kayda değer bir şekilde artış olduğu gözlemlendi.

Kaynak: Sabah

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Arşivi

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. Technology News Tribune Magazine New Technology - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger