Arkeologlar antik Mısır döneminden kalan bir mezarlıkta yapılan kazılarda iki bin yıl öncesine ait çocuk istismarı izlerine rastladı. Mısırın Dakhlesh Vahası mezarlığında, iki-üç yaşlarında bir çocuğun iskeleti, fiziksel istismarı gözler önüne serdi.
Çocuk istismarına ait en eski delil, Mısır’da ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 2 bin yıl önce yaşamış olduğu tahmin edilen çocuk, çocuk istismarının arkeologlar tarafından kaydedilmiş ilk kanıtı olmakla beraber, Mısır’da bulunan da ilk örneği temsil ediyor
Mezarlığın bulunduğu Dakhleh, Mısır’ın batı çöllerdeki yedi vahadan biri. ABD’nin Central Florida Üniversitesi biyo-arkeoloğu ve araştırma ekibinin başını çeken Sandra Wheeler, “Bölgenin arkeologlar tarafından ilgi görmesinin sebebi Neolitik dönemden beri yerleşme olması” ifadesini kullandı.
Wheeler, mezarlıkların Mısır’da Hristiyanlığın başlangıcına ait dönem hakkında bilgiler sunduğunu da belirtti.
LiveScience’a konuşan Wheeler, “Antik Mısırlılar, alışık olduğumuzun aksine, çocuklarını aynı yere gömüyormuş” dedi. İskeletlerde radyoaktif karbon methodu, mezarlığın M.S 50 ve M.S. 450 yılları arasında kullanıldığına işaret etti.
İSTİSMARIN İZLERİ
Araştırmacılar ilk bakışta istismara uğrayan çocuğun yattığı ‘Defin 519’ olarak adlandırdıkları mezarda bir farklılık görmedi. Ancak Wheeler’ın ekibinde yer alan Tosha Duprasbegan, iskeleti üzerindeki topraktan arındırdığı zaman kollarındaki belirgin kırıkları farketti. Duprasbegan hemen ardından köprücük kemiğindeki kırığı fark etti.
Araştırmacılar, geçmişte iskelet travması yaşanıldığına dair kanıtlara ulaşmış olmasına rağmen, ‘Defin 519’da yatan çocuktaki durumun farklı olduğuna karar verdi.
Defin 519’a röntgenle çeşitli test ve analizler yapıldı. Analizler, vücuttaki metabolik değişimleri göstererek vücudun kendi kendini onarmak için çaba sarfettiğini gösterdi. Aynı zamanda çocuğun kol kemiği, kaburga, leğen kemiği ve sırtında da kırıklara rastlandı. Yaraların farklı iyileşme dönemlerinde olması, tekrarlanmış kasti travmanın olduğuna ortaya koydu.
FAZLA GÜÇ KULLANILMIŞ
En ilginç kırıklardan bir tanesi çocuğun simetrik olarak her iki üst kolunda da tespit edilirken, kemiklerin tamamen kırıldığı fark edildi.
Çocukların yetişkinlerden daha esnek olduğu düşünülürse, kemiğin tamamen kırılması için fazla güç kullanıldığı belirtildi. Araştırmacılar, birinin çocuğun kolundan tutarak onu vahşice salladığı ve fırlattığını düşünüyor.
Arkeoglar, çocuğun ölüm nedenini tam olarak bilmese de, Wheeler, “Köprücük kemiği kırığı ölüme neden olmuş olabilir” dedi.
Huffingtonpost’un haberine göre arkeolojide çocuk istismarı kayıtlarına az rastlanmakta. Wheeler’a göre bunun sebebi ‘son yirmi yıla kadar arkeologların çocukların geçmiş hakkında yeterli bilgi vereceğine inanmaması ve onlara pek dikkat etmemiş olmaları.’ Şimdi ise konuyla bağlantılı yeni araştırmaların yapılması amaçlanıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder