Tablet bilgisayarla yüklerini atan öğrenciler, boy probleminden de kurtulabilir.
Yakın Doğu Üniversitesi Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nerin Bahçeciler, okullarda tablet bilgisayara geçilmesine destek verdi. Her gün sırtlarında 8-10 kilogram ağırlığında çanta taşımak zorunda kalan öğrencilerin kronik travma yaşadıklarını belirten Bahçeciler, "Bu travma, ileride kemik hastalıklarına zemin hazırlıyor. Sürekli olarak o ağırlığı taşımanın çocukların boylarının uzaması üzerinde bile etkisi olabileceğini düşünüyorum." dedi.
Gelişen teknolojiye ayak uydurarak tablet bilgisayara geçen okullar, öğrencilerini büyük bir yükten kurtarıyor. Her gün sırtlarında ortalama olarak 10 kilo taşımak zorunda kalan öğrenciler, çantalarına kalın ders kitapların yerine sadece tablet bilgisayarlarını koymaya hazırlanıyor. Bu durum, öğrencilerin yanı sıra aileleri de oldukça sevindiriyor. Bu doğrultuda okullarda tablet bilgisayara geçilmesini destekleyen Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nerin Bahçeciler, öğrencilerin çektiği o ağır yükün yanı sıra ileride kronik bel, boyun ve diğer kemik hastalıklarına yakalanma riskinin azalacağını ifade etti.
Çocukların kendi ağırlıklarının yüzde 10'unu okula gitmek için taşımak zorunda kaldıklarını dile getiren Bahçeciler, "lleriki yaşlarda çocukların bel ve omurgalarında, yine duruş bozukluklarına bağlı olarak omurganın eğrilmesi gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini söyleyebiliriz" dedi. Öğrencilerin çantalarını sırtlarına düzgünce takmaları durumunda daha az zarar görebileceklerini ifade eden Bahçeciler, "Çocuklar aceleyle koştururken çantalarını bazen sağ ya da sol omuzlarına takıyorlar. O zaman bir de postür bozukluğu eklenerek omurga problemlerine sebebiyet verebilir." şeklinde konuştu.
Çocukların küçük yaşta bu yükten kurtulmaları durumunda ileride kronik bel ağrısı çekme oranının düşeceğine katıldığını ifade eden Bahçeciler, söz konusu durumun çocukların boy oranlarını da etkilediğini aktardı. Bahçeciler, yurtdışına gittiği esnada çocukların çantalarını sırtında taşımadıklarını gözlemlediğini de ifade etti. Bahçeciler, "Yıllar önce Avrupa ülkelerine çeşitli sebeplerle gittiğimde hep dikkatimi çeken, oralarda sırt çantası değil de tekerlekli çantalar taşımalarıydı. Yani onu çocukların sırtlarına astırmıyorlardı. Bu düşünceler sadece çocuk hekimi olarak sadece benim değil ortopedi ve kemikle uğraşan uzman kişilerin görüşlerini de kapsıyor" diye konuştu.
Bir anne olarak eşi ve kendisinin çocuklarının küçük yaştan itibaren ağır çantayı taşımasından rahatsızlık duyduklarını anlatan Bahçeciler, tablet bilgisayara geçilmesinden sonra, çocuğunun artık bu yükü taşımayacağından dolayı oldukça sevinçli olduğunu dile getirdi. Bahçeciler son olarak sözlerini şu şekilde tamamladı: "Şöyle düşünmek lazım; çocuk boyutuyla orantılı olarak düşünürsek 30 kiloluk çocukta bir 10 kiloluk çanta erişkin için bir bavul gibidir. Çocuk her gün bu bavulu taşıyor. Bu durum çocuk sağlığı açısından her yönüyle sıkıntılı. Bunu o şekilde düşünmemiz gerekiyor. O doğrultuda önlem almamız lazım."
0 yorum:
Yorum Gönder