10 bin yıllık fosilden mamut klonlanacak

Rus bilim insanları, Sibirya'da 10 bin yıldır buzul altında gömülü kalmış bir mamut cesedinden sıvı kan örneği almayı başardıklarını açıkladı.


Öldüğünde 50 ila 60 yaşları arasında olduğu belirtilen dişi mamudun Sibirya'nın kuzey kıyılarındaki ücra bir adada bulunduğu ve elde edilen kanı kullanarak günümüzde bir mamut üretilebileceği iddia edildi. Dişi mamudun bir bataklığa saplanıp öldüğü ve vücudunun üst kısmının diğer hayvanlarca yendiği belirtildi. Keşfi gerçekleştiren Mamut Müzesi'nden Semyon Grigoriev, "Alt taraflar buzun içinde korunmuş biz de oradan kan örnekleri alabildik" dedi.

10 bin yıl sonra ilk mamut

Grihoriev, sıcaklığın eski 10 santigrat olmasına rağmen mamutta sıvı kan bulunmasını da, mamutların diğer fillerden farklı bir kana sahip olmasına bağladı. Projede yer alacak olan Güney Koreli bilim insanı Hwang Woo-suk, daha önce köpek ve çöl tilkisi klonlamıştı. 2005'e kadar klonlanma konusunda dünya çapında ün kazanan Hwang, klonlanma yöntemiyle insan embriyosu yaptığını iddia etmişti. Sonra da verilerde sahtecilik yaptığı ortaya çıkmış ve insan kök hücreleriyle çalışması yasaklanmıştı. Ancak hayvan klonlanma üzerine çalışmaya devam eden Hwang'ın bulunan kan hücresini kullanarak klonlanmış bir mamudu bir dişi filin rahmine koyması ve 10 bin yıl sonra dünyaya gelecek ilk mamudu yaratması bekleniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Arşivi

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. Technology News Tribune Magazine New Technology - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger