Blogların hayatımıza girmesiyle birlikte ne kadar çok şeyin değiştiğinden bahsetmeye başlarsak eğer, bundan uzun bir yazı dizisi çıkabilir.
Bloglar, gazeteciliği ve yayıncılık anlayışını büyük oranda değiştirdi. Kişisel bloglar bile büyük yayın grupları karşısında, tek başlarına yayın sahibi olmak konusunda cesaretlendirdi.
Bloglar, sosyal ağların birer birer ortaya çıkmasından hemen önce sosyal ağlara arka çıkan bir yapıdaydı. 2010′lu yılların hemen başında Facebook ve Twitter’ın inanılmaz yükselişi, belki de biraz blogları unutturmuştu. İnsanlar her ne kadar artık daha minimal ve az şeyler yazmaya özense de blogların önemi hiçbir zaman unutulamazdı.
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Tumblr, Yahoo tarafından 1.1 milyar dolara satın alındı. Geçtiğimiz haftaların tek en önemli haberi de elbette bu değildi. WordPress’i çatısı altında bulunduran Automattic, Tiger Global’den 50 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Peki bu ne anlama geliyor? Bloglar yeniden çok daha değerli bir hale mi gelecek? Yoksa bloglar bir devrime mi hazırlanıyor?
Öncelikle şunu söyleyebilirim ki günümüzde her şey çok hızlı değişiyor. İnsanlık her zamankinden daha hızlı bir şekilde sıkılıyor ve her ne olursa olsun dinamizmini korumak zorunda. Bu yüzden blogların da değişim göstereceğini tahmin etmek çok güç değil, tıpkı daha önce olduğu gibi… MySpace’de arka planını değiştirip, mouse imlecini farklı formlara soktuğumuz profillerimizi hatırlıyor musunuz? Şimdi yerinde yeller esiyor!
Blog konusunda geçmişte ciddi yatırımlar yapıldı, yapılmaya da yazının başında örneklerlendirdiğim gibi devam ediliyor. Bununla birlikte, yeni projeler de var. Örneğin daha önce sizlerle paylaştığımız Medium adlı girişim bunlardan birisi. Bunun yanı sıra, dikkat çekici şekilde büyüyen bir Kickstarter projesi olan Ghost da var.
Size biraz Ghost’tan bahsetmem gerekirse, Ghost, sadece bloglamanın amaçlanacağı özel bir platform oluşturmak. Hemen aşağıda yer alan video eminim sizler için daha açıklayı olacaktır ancak, Ghost biraz da WordPress’e tepki olarak doğmuş. WordPress’in bir blog platformu olmaktan çıkmış olması, bunun ana sebebi. Mesela geçtiğimiz yıl açıklanan rakamlara göre WordPress kullanıcılarının yüzde 66′sı WordPress’i bir blog platformu olarak değil, bir CMS olarak kullanıyor. Bu durum karşısında Ghost, sadece “bloglamayı” amaç edinenlere yönelik bir platform sağlamayı kararlaştırmış ve Kickstarter projesi de böylece başlamış.
Kısacası geleceğin blogları içeriğe biraz daha düşkün olacak. Gidişat gösteriyor ki tasarımsal olarak sade, akıllı telefonundan tabletine her platform ile uyumlu çalışan bloglar tercih edilecek. Blog yatırımlarının bu nedenli yoğunlaşması da yakın gelecekte blog platformlarında bazı değişikliker görebileceğimizin bariz bir tasviri.
Kısa bir süre önce pek çok blog tasarımını tabloid düzene geçirerek, tek bir sayfada okuru birden fazla içerikle karşı karşıya bırakmak ve tablet bilgisayar ekranları karşısında çok daha iyi bir görünüm kazandırmak adına radikal tasarım değişikliklerine gitmişti. Bana göre bu sadece bir geçiş aşaması.
Geçiş aşamasının ardından bloglar, belki de blog platformlarından bazıları köklü değişiklikere gidebilir. Aynı şekilde Ghost gibi yeni platformlarla birlikte eski yapıdaki blog altyapıları kendilerini değiştirmek zorunda kalabilirler. Tüm bu yeni yapıların ve yapılan yatırımların blog dünyasını ne oranda etkileyeceğine yakın bir gelecekte hep birlikte şahit olacağız.
0 yorum:
Yorum Gönder