Sony KDL-55W905A

Sony KDL-55W905A'nın özellikleri ve tasarımı




Sony KDL-55W905A'nın özellikleri

İlk olarak Sony'nin Triluminos yeniliği üzerinde yoğunlaşmak istiyoruz. Triluminos, kırmızı ve yeşil 'kuantum noktası' renk filtresini direkt olarak görselin kenarlarında sıralanan LED ışıklarının etrafına yerleştirerek normal TV'lerden daha geniş bir renk gamı sunuyor. Bu sayede örneğin LED'lerden gelen mavi ışık, hem görseldeki mavi rengi oluşturuyor, hem de kırmızı ve yeşil kuantum noktalarına enerji vererek RGB etkisinin tamamlanmasına katkıda bulunuyor.
2013051302121024072
Triluminos teknolojisi donanıma entegre edildiğinden onu kapatamıyorsunuz. Ancak zaten Triluminos'u beğendiğimizden bu hiç de sorun değil.

Sony'nin X-Reality Pro teknolojisi ise geniş bir video türü veritabanını kullanarak size daha isabetli bir video işleme sunmaya çalışıyor. Yani TV'niz görüntünün kaynağını analiz ediyor, onu veritabanındaki video "şartlarıyla" karşılaştırıyor ve Sony'nin resim kalitesi uzmanları tarafından onaylanan resim ayarı kurallarını uyguluyor.

 

Tasarım özellikleri

1cm'den sadece biraz daha geniş süper ince çerçevesi, cihazın sıradan TV'lerin arasından ilk bakışta sıyrılmasını sağlıyor. Sony 55W905A'nın tasarımında dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise, TV'nin alt tarafındaki küçük dikdörtgen kutu. TV'nin Intelligence Centre'ını yani beyin gücünü barındıran bu bölüm, aynı zamanda kullandığınız bağlantıya göre (Bluetooth, ağ, HDMI...) farklı bir renk yayarak pratik bir işlev sunuyor.

55W905A, bir 2013 amiral gemisi televizyondan bekleyeceğiniz girişlere ve bağlantı seçeneklerine sahip. Dört HDMI yuvası, üç USB, bir D-Sub PC portu, LAN ve dahili Wi-Fi Sony 55W905A'ya dahil bağlantılar arasında.

2013051302095268472


Resim ve Smart TV özellikleri


Resim özellikleri

Sony 55W905A'da diğer Sony TV'lere göre alıştığınızdan daha fazla resim seçeneklerine sahipsiniz. Beyaz dengesi araçlarından RGB renk öğeleri için gain ve bias ayarlamalarına ve gamma ön-ayarlarına Sony 55W905A'da farklı ince ayarlara sahipsiniz.

Sony 55W905A, birkaç görsel işleme seçeneğine de sahip. Bunlar arasında karlanma azaltma, renk yaygınlaştırma, kenar ve keskinlik artırma ve hareket geliştiriciler var. Bu seçeneklerin çoğu sade video meraklısının dikkatini çekmeyecek ancak yine de ne olduklarını denemenizi tavsiye ediyoruz.

Amiral gemisi TV'lerde vazgeçilmeyecek özelliklerden iki tanesi de 3D oynatma ve smart TV özellikleri. Aktif 3D özelliğine sahip Sony 55W905A'nın kutusundan 4 çift gözlük birden çıkıyor.

Smart TV özellikleri

55W905A'nın Smart TV özellikleri arasında USB'den, DLNA PC'lerinden veya Sony'nin son eğlence platformu Sony Entertainment Network'ten birçok fotoğraf, müzik ve video biçimini oynatabilmek var.

Bunların yanında tabi ki YouTube, Twitter, Facebook, Picasa ve Skype desteği mevcut. Skype desteği için Sony CMU-BR200 kamerasına ihtiyacınız olacak. Bunların yanında birçok küçük video hizmeti, bazı temel oyunlar ve bilgi vermeye yönelik uygulamalar da destekleniyor. Bu "ikincil" uygulamalar, Samsung'un şu anki smart TV platformunun çok gerisinde. Ancak Samsung'un ikincil uygulamalarının çoğunun da faydası tartışılır.

201305130208353872

55W905A, ikinci bir uzaktan kumanda ve yardımcı iOS/Android uygulamalarıyla şu anki trendi bozmuyor. İkinci kumanda, az sayıdaki düğmesinin yanında NFC özelliğiyle öne çıkıyor. Bu sayede kumandayı NFC özellikli bir ceple yakınlaştırarak içeriğin anında TV'ye yansımasını sağlayabiliyorsunuz.

TV Sideview uygulaması, ikinci bir ekranda dijital medyaları vb. dolaşmanızı son derece kolaylaştırıyor. Bununla birlikte TV SideView'un olmayışı, önemli eksikler arasında. Samsung, Sony ve Philips gibi rakiplerin sahip olduğu bu işlev, TV'den diğer cihazlara akış yapmanıza, böylece TV'yi başka odadan seyretmenize izin veriyor.

55W905A'nın en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi ise, giriş gecikmesinin son derece düşük, sadece 10ms'lerde olması. Yani Sony'nin yeni amiral gemisinin video sinyallerini girişlere ulaştırması, sadece 10ms sürüyor (PC monitörleri hariç, bu şimdiye dek TV'lerde gördüğümüz en düşük değer).

Resim kalitesi ve 3D resim kalitesi




Resim kalitesi

Sony 55W905A'nın resim kalitesi, LCD'lerde yeni bir seviye belirlemeyi başarıyor. En önemli geliştirme, renk alanında. İzlediğimiz tüm kaynaklarda TV'nin geniş ve zengin renk aralığı bizi etkilemeyi başardı.

Live Colour işlevini açık bıraktığınızda Triluminos ortaya dengesiz, çizgi filme benzer bazı etkiler ortaya çıkabiliyor. Ancak varsayılan ayarda her tür içerikte izleme deneyiminizi zenginleştirmeyi başarıyor.

Yerel karartma, ekrandaki parlak öğelerin çok fazla kararmadan derin siyahlar sunabiliyor. Yerel karartmada yaşanan ışık engeli sorunu Sony 55W905A'da tamamen ortadan kalkmamış olsa da çok nadir durumlarda ortaya çıkıyor. Yani Sony 55W905A, size çok yüksek bir kontrast performansı sunmayı başarıyor.

X-Reality Pro sayesinde TV, çok farklı görüntü kaynaklarını başarılı bir şekilde ekrana yansıtabiliyor. Düşük kaliteli web videoları bile TV'nin 55 inç'lik ekranında izlenmeyecek kadar kötü görünmüyor.

Sony 55W905A, SD çözünürlüklü kaynakları Reality Creation motoru sayesinde HD'ye yükseltebiliyor. Aynı motor, HD kaynakların daha keskin görünmesini de sağlayabiliyor.

Hareketli görüntülerde mükemmel bir performans sunan Sony 55W905A herhangi bir video işleme seçeneği etkin değilken, LCD teknolojisinde ortaya çıkan hareketli görüntülerdeki çözünürlük kaybı sorunundan kendini arındırmayı büyük oranda başarıyor.

2013051302055174872

3D resim kalitesi

Sony 55W905A'nın 3D oynatma performansı, genellikle çok iyi. Cihaz, inanılmaz bir renk doygunluğunun yanı sıra iyi parlaklık ve kontrast seviyeleri sunabiliyor. Tek eksik ise Samsung'un en son amiral gemisi 3D TV'lerinin (F8000 serileri) crosstalk konusunda (3D gözlük takılıyken hayalet görüntülerin oluşması) biraz daha iyi olması. Ancak bu, Sony 55W905A'da 3D filmlerden büyük bir keyif almayacağınız anlamına gelmiyor.

Sony 55W905A'daki 3D crosstalk ve Live Colour sorunları dışında tek sorun, bakış açısı. Ekrandan bir miktar uzaklaşmanız halinde baktığınız kenarın karşı kenarından gri bir bulutun içeriye girdiğini göreceksiniz. Bu ciddi sayılabilecek bir sorun, zira bir Sony 55W905A alırken odanızın düzenini değiştirmeniz gerekebilir. Açı sorununu bir şekilde aştığınızda, Sony'nin amiral gemisinin inanılmaz resim kalitesinin tadını çıkarabilirsiniz.

Kullanım ve ses


Kullanım

Sony'nin bezdirici "Xrossbar media bar" çubuğu, nihayet ana menülerden kaldırılmış bulunuyor. Onun yerine Sony, çok daha iyi görünen "liste" stili bir menü dahil etmiş. Bu menüdeki yeni Geçmiş seçeneği, son seyrettiğiniz girişleri ve programları gösteriyor.

Smart TV arayüzünde ise Sony'nin geri adım attığını düşünüyoruz. Uzaktan kumandadaki SEN düğmesine bastığınızda tüm gördüğünüz, Sony'nin çevrimiçi hizmetindeki uygulamaların uzun bir listesi.

Video ve Müzik bu listenin en tepesinde yer alsa da sıralama, kafanızı biraz karıştırabilir. Listedeki öğeleri uygulama türlerine göre gruplamanız veya sıralamayı değiştirmeniz mümkün olmuyor. Dolayısıyla çoğu kez kendinizi listeyi aşağı kaydırırken ve uygulama ararken buluyorsunuz.

2013051302042517472

İşin ilginç yanı, SEN menülerine Home tuşu yoluyla menüler arasında dolaşarak ulaşmanız halinde, favori "kanallarınızı" seçebiliyor ve listenin üzerinde görünmesini sağlayabiliyorsunuz.

Sony'nin en son smart arayüzü, ses ve hareket komutlarını desteklemiyor. Bu bazılarımız için belki de iyi bir şey. Cihazda Panasonic ve Samsung'un uç nokta TV'lerinde bulunan touchpad destekli bir uzaktan kumanda da bulunmuyor. Ancak TV'nin ikinci kumandası, gereksiz düğmelerden arındırılmış olmasının yanında NFC özelliğiyle geliyor.

Bu, kumandanızı NFC destekli bir cihaza dokundurarak ondaki içeriği TV'nizde anında görebileceğiniz veya oynayabileceğiniz anlamına geliyor.

Bahsetmeden geçemeyeceğimiz SideView uygulaması, TV rehberinden çoklu ortam içeriği bulmaya farklı işlevler sunuyor. Bunu gayet hoş bir grafiksel sunumla gerçekleştirirken o an TV'de takip ettiğiniz program da bölünmüyor.

Ses

Sony 55W905A'nın harika görüntü kalitesini sesler yalnız bırakmıyor. Sony'nin Long Ducting adındaki yeniliği, 1.2m uzunluğundaki hoparlörlerden diğer TV'lerdekine kıyasla daha güçlü baslı, daha iyi sesler çıkmasına izin veriyor.

CHIP Online yorumu (Yorumu Bence Dikkate Almalıyız)


CHIP Online yorumu

Harika renklere, çok yüksek bir kontrast oranına sahip Sony 55W905A, tek kelimeyle müthiş bir resim kalitesi sunuyor. Cihazın yeni akıllı tasarımı, bağlantı ve iyi çoklu ortam desteği de önemli artıları arasında. Sesler de görüntü kalitesinin gerisinde kalmıyor.

Sony 55W905A'nın eksileri arasında görüş açısının oldukça kısıtlı oluşunu, 3D modda ortaya çıkan crosstalk efektini sıralayabiliriz. Bunun yanında smart TV arayüzü, sizde rakiplere kıyasla biraz geride kaldığı hissini bırakıyor.

Sony'nin geçen seneki başarılı HX853 serilerinin ardından şık olduğu kadar yerden tasarruf eden Sony 55W905A modeli, yeni Triluminos teknolojisi sayesinde geliştirilmiş bir renk performansının yanında HX853 TV'lerdeki gibi üstün bir kontrast oranı sunuyor. Sony'nin çevrimiçi platformu da sizi meşgul edecek sayıda video içeriğiyle geliyor. Kısıtlı görüş açısının ve smart ara yüzünün bizi Sony 55W905A'ya hayran kalmaktan alıkoyamadığını vurgulamalıyız.


0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Blog Arşivi

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. Technology News Tribune Magazine New Technology - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger